Żeberka w piwie

Składniki 
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 2 duże cebule
- 0,5 - 0,7 litra jasnego piwa
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- przyprawa do mięsa
- liść laurowy
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- majeranek
 
Sposób przygotowania
Żeberka umyć i poporcjować. Opruszyć solą, pieprzem i papryką. Cebulę pokroić w półkrążki. Olej rozgrzać na patelni i na ostrym ogniu obsmażyć ze wszystkich stron żeberka. Przełożyć je do garnka. Na tym samym oleju zeszklić na patelni cebulę, dodać do żeberek. Na patelnię po smażonej cebuli wlać piwo i zagotować. Wlać do garnka z żeberkami i cebulą, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić na wolnym ogniu aż żeberka będą miękkie. Na koniec dodać roztarty w rękach majeranek, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami i piwem.