Żurek Wielkanocny

Składniki 
- 300 g białej kiełbasy
- 1 cebula
- 2 szklanki żuru
- 80 g wędzonego boczku
- 2 łyżki tartego chrzanu
- kilka suszonych grzybów
- 2 ugotowane na twardo jajka
- 150 ml śmietany 36%
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżeczki majeranku 
- pół łyżeczki kminku
- sól czosnkowa 
- pieprz czarny mielony                                                                                                                                                                                                                                                           
 
Sposób przygotowania
Grzyby umyć i moczyć w wodzie przez około 20 minut. Cebulę przeciąć na pół, zrumienić na patelni z obu stron na złoty kolor, przełożyć do garnka, dodać grzyby i zalać dwoma szklankami wody. Po zagotowaniu dodać kiełbasę i boczek. Po upływie 15 minut wyjąć kiełbasę, natomiast wywar gotować kolejne 25 minut. Następnie dodać żur, chrzan, majeranek, kminek, pieprz, sól, zagotować, a pod koniec gotowania zabielić śmietaną. Na talerzach umieścić pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz cząstki jajek, zalać gorącą zupą.