Bigos

Składniki
- 1,5 kg białej kapusty
- 1 kg kiszonej kapusty
- 0,5 kg boczku
- 0,5 mięsa wieprzowego np. łopatki b/k
- 0,5 kg mięsa wołowego
- 0,5 kg białej kiełbasy
- 3 cebule
- 10 dag suszonych grzybów
- 10 dag suszonych śliwek
- 10 dag koncentratu pomidorowego
- pieprz
- sól
- ewentualnie inne przyprawy do bigosu
 
Sposób przygotowania
Do bigosu najlepiej wziąć duży garnek o grubych ściankach i grubym dnie. Kapustę bardzo drobno poszatkować i pokroić. Następnie włożyć do garnka, zalać esencjonalnym rosołem i dusić pod przykryciem. Wędlinę i mięso drobno pokroić, najlepiej w kostkę i obsmażyć na oliwie razem z cebulą. Każdą partię po obsmażeniu dodać do duszonej kapusty. Do bigosu dobrze jest dodawać różne mięsa bez kości: gotowane, pieczone, mięso z drobiu, kaczki, gęsi czy dziczyzny. W małym garnku gotować uprzednio namoczone, suszone grzyby i po obgotowaniu pokroić na drobne paseczki i dodać di bigosu. Następnie suszone śliwki bez pestek (najlepiej wędzone) pokroić w paseczki i również dodać do bigosu. Doprawić bigos do smaku dodając koncentrat pomidorowy, majeranek i pieprz. Cząstki winnych jabłek, miód, a także różne zioła (jak np. jałowiec, cząber, ruta, szałwia, bazylia, estragon, rozmaryn i inne) znakomicie podnoszące smak bigosu. Gotujący się bigos możemy podlać nie mniej niż 1 szklankę dobrego wytrawnego wina. Aby bigos był smaczniejszy należy go kilkakrotnie na przemian schładzać, a nawet przemrażać i podgrzewać.