Kurczak po królewsku

Składniki 
- 1 cały kurczak średniej wielkości
- 5 dag masła
- białe wytrawne wino
- 30 dag pomarańczy
- 5 dag rodzynków
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- rękaw do pieczenia

 
Sposób przygotowania
Kurczaka oczyścić, umyć, związać nogi, natrzeć przyprawami, zalać kieliszkiem wina i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Następnie włożyć do rękawa i piec ok. 60 minut. Już miękkiego kurczaka pokroić na porcje usuwając częściowo kości, włożyć z powrotem do naczynia (już bez rękawa). Pomarańcze umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę usuwając pestki, włożyć do kurczaka razem z opłukanymi rodzynkami i przyprawami, chwilę jeszcze podpiec. Najlepiej smakuje z wiosenna sałatką i winem tego samego rodzaju co w potrawie.