Pasztet wielkanocny

Składniki
- 50 dag mięsa wieprzowego
- 20 dag surowego boczku
- 50 dag wątróbki wieprzowej lub cielęcej
- kajzerka
- 1 cebula
- 1 marchew
- 2 dag suszonych grzybów
- 3 jajka
- 1 liść laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 6 ziaren pieprzy czarnego ziarnistego
- 1 łyżeczka majeranku
- szczypta gałki muszkatołowej 
- pieprz czarny mielony
- sól 
- pieprz czarny mielony
                                                                                                                                                                                                                                                           
 
Sposób Przygotowania
Grzyby umyć i moczyć w wodzie 2 godziny. Mięso umyć i osączyć. Cebule obrać. Marchewkę oczyścić i opłukać. Mięso, boczek, cebulę, marchewkę oraz grzyby dusić 45 min z dodatkiem liścia laurowego i reszty przypraw. Pod koniec duszenia włożyć umytą, pokrojoną na kawałki wątróbkę. Uduszone mięso, wątróbkę i boczek wyjąć, a w sosie namoczyć bułkę i odcisnąć. Mięso, boczek wątróbkę, bułkę i warzywa trzykrotnie zemleć, wbić jajka, wsypać przyprawy i starannie wymieszać. Dno i boki formy wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą i wyłożyć paskami słoniny. Do formy włożyć masę mięsną, ugniatając ją łyżka, tak aby w środku nie pozostały pęcherzyki powietrza. Wyrównać powierzchnię szerokim nożem maczanym w letniej wodzie. Piec około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 190oC. Ostudzić, wyjąć z formy i pokroić na plastry.