Babka

Składniki 
- 200 g maki torowej
- 150 g masła lub margaryny
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat migdałowy
- 100 g płatków migdałowych
- cukier puder

 
Sposób przygotowania
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Masło lub margarynę utrzeć, dodać cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo wsypywać do ciasta ucierając. Dodać uprażone płatki migdałowe i 6 kropli aromatu migdałowego. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z przygotowaną masą. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Piec w temperaturze 180oC przez ok. 45-50 minut. Upieczoną babkę oprószyć cukrem pudrem.