Babka wielkanocna

Składniki
-
30 dag mąki
- 20 dag cukru pudru
- 20 dag masła
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mleka 
- 3 łyżeczki kakao
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- tabliczka gorzkiej czekolady

 
Sposób przygotowania
Cukier utrzeć z żółtkami i masłem na pulchną masę dodając cukier waniliowy. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Powoli dodawać do masy z mlekiem, cały czas ucierając. W osobnym naczyniu ubić z białek pianę, następnie dodać do masy delikatnie mieszając. Większą część ciasta wylać do wysmarowanej tłuszczem okrągłej foremki. Do pozostałej części dodać kakao, delikatnie wymieszać. Ciemne ciasto wylać na jasne. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC do 1 godziny. Po przestudzeniu polać roztopioną czekoladą.