Ciasto z kawą

Składniki 
CIASTO
- 5 jaj
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżeczki kawy
KREM
- 1 masło roślinne
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 serki waniliowe
- ewentualnie słoik dowolnego dżemu

 
Sposób przygotowania
Kawę przyrządzić w szklance wody, przestudzić. Całe jaja utrzeć z cukrem, dodać oliwę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą - dodawać po trochu mieszając. Dodać pozostałe składniki - kakao i wystudzoną kawę - wszystko dokładnie wymieszać. Wylać do formy i upiec. Następnie przyrządzić krem - masło utrzeć z cukrem, dodawać po trochu serek. Wymieszać. Ciasto przekroić na dwie lub trzy części i przełożyć kremem, dla urozmaicenia smaku jedną część można przełożyć dowolnym dżemem. Dowolnie udekorować, najlepiej podawać z filiżanką cappuccino.