Keks

Składniki 
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 5 jajek
- 1 kostka margaryny
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka wody
- 1 i 1/2 szklanki bakalii (orzechy, skórka pomarańczowa, rodzynki, migdały, owoce kandyzowane, suszone śliwki lub żurawina)
 
Sposób przygotowania
Wszystkie bakalie (oprócz orzechów i migdałów) zalać gorącą wodą na pół godziny żeby zmiękły. Orzechy i migdały posiekać. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na jednolitą masę. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać razem z mąką i połączyć z pozostałą masą. Przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego do temperatury 180oC piekarnika na ok. 45 minut. Po ostygnięciu, dowolnie udekorować.