Mazurek czekoladowy

Składniki 
CIASTO
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru pudru
- 200 g masła
- 3 żółtka
- 1 cukier waniliowy
MASA
- 2 polewy gotowe deserowe
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki dżemu np. z czarnej porzeczki
DO DEKORACJI
- orzechy włoskie
- słupki migdałowe
- ozdoby z cukru
- kandyzowana skórka z pomarańczowa
- pisaki cukrowe

 
Sposób przygotowania
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać masło, żółtka i cukier waniliowy. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć folią, wstawić na 30 min. do lodówki. Prostokątną formę o wymiarach 23 x 35 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto równo rozłożyć na dnie formy podwyższając brzeg ciasta na 1,5 cm. Ciasto należy ponakłuwać widelcem przed pieczeniem, aby podczas wypieku nie tworzyły się pęcherze. Piec ok. 20 min. na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 190oC. Wystudzone ciasto przełożyć z formy na talerz. Mazurek posmarować dżemem. Polewy rozpuścić w kąpieli wodnej, przelać do rondelka, wymieszać ze śmietanką, wylać na ciasto, rozsmarować, odstawić do zastygnięcia. Mazurek udekorować orzechami, słupkami migdałowymi oraz wykonać ozdobny napis pisakiem cukrowym.