Mazurek kajmakowy

Składniki 

CIASTO
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 1 żółtko
MASA
- 1,5 szklanka cukru pudru
- 20 dag masła
- 20 dag mleka w proszku
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 łyżki wrzące
 
Sposób przygotowania
Do mąki dodać masło i cukier, zagnieść ciasto, dodać żółtko. Uformować kulkę z ciasta, włożyć do foli i chłodzić w lodówce ok. 30 min. Schłodzonym ciastem wylepić dwie tortownice o średnicy 25-30 cm (z ciasta uformować wyższe brzegi). Piec na złoty kolor ok. 10 min w temperaturze 200oC. W tym czasie przygotować masę kajmakową: rozpuścić masło, dodać mleko w proszku, cukier puder oraz cukier waniliowy i wrzącą wodę. Wszystko dokładnie miksować. W razie konieczności dodać jeszcze gorącej wody. Kajmak wyłożyć na upieczonych spodach, udekorować orzechami i bakaliami.