Sernik krakowski

Składniki 
KRUCHE CIASTO
- 240 g mąki
- 160 g masła
- 80 g cukru
- 2 żółtka
- 1 roztrzepane żółtko do posmarowania kratki

MASA SEROWA
- 1 kg Twarogu Śmietankowego
- 100 ml śmietanki 30%
- 4 jajka
- 350 g cukru pudru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego

 
Sposób przygotowania
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki na 30 min. Twaróg połączyć ze śmietanką i mąką, dodać utarte z cukrem pudrem i cukrem waniliowym żółtka. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do masy serowej. 2/3 ciasta rozwałkować cienko, ułożyć na spodzie blachy, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC, piec 15 min. Następnie wlać masę serową, na wierzchu ułożyć kratkę z wałeczków z pozostałej części ciasta. Kratkę posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 60 min. w temperaturze 180oC.